Tuesday, September 6, 2011

Cerita Hari Raya Aidil Fitri 2011..


Hari ni 6 September 2011 bersamaan 8 Syawal 1432 H..Rasa-rasanya tak terlambat lagi
Ain nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri Maaf Zahir & Batin..Hehe..Bukan apa sebab baru sekarang rasa semangat nak update blog ni..^_^


Alhamdullilah Allah masih panjangkan umur kita untuk menyambut lebaran buat tahun ini..Syukur..
Hmm,ok hari ni Ain nak cerita fasal 1,2,3 Syawal yang lalu..hehehe..
Jom kita mulakan dengan 1 Syawal..

1 Syawal

Macam tahun-tahun yang sebelumnya pagi raya tu kitaorang 1 keluarga pergi Masjid untuk menunaikan solat sunat Hari Raya..Lepas tu balik rumahlah kan..haha..bersalam salaman,mohon ampun maaf minta halal kan makan dan minum & etc..Sesudah itu kitaorang pun pergi beraya ke rumah sanak saudara yang terdekat..1 Syawal ni balik kampung belah ayah dulu,sebab dekat..hehe..

                                                          Lepas bersalam salaman kita ambik gambar yep..^_^    

2 Syawal

Haa,hari ni pula kitaorang balik kampung mak,dekat Perak.2 hari 1 malam je kat sana..Sekejapkan?Bertolak dari rumah pukul 7 am macam tu sampai kat Ipoh lebih kurang pukul 1.30 pm rasanya..Dalam perjalan tu banyaknya kereta..Yelah raya lah katakan..huhu..



Ok,lepas tu kitaorang pergi cari rumah saudara Ain..Ain panggil dia Tok Mat..Nak cari rumah Tok Mat ni pun boleh salah..haha..Taman perumahan dah jumpa dah cuma salah lorong je..hehe..Lepas raya di rumah Tok Mat cadangnya kitaorg nak raya lah kat rumah nenek Ain..Kitaorang panggil Opah Laa..Tengok-tengok rumah berkunci rupa-rupanya Opah Laa ada kat Ipoh..huhu..Macam tu juga pergi rumah Tok Cu & Opah Tinggi..Pun tak ada orang kat rumah..Hmm,tak ada rezeki kitaorg nak beraya dengan diaorang..Tak apalah,last-last mak ajak pergi rumah saudara dekat dengan sungai Perak..huhu..

      Berposing berlatar belakangkan Sungai Perak   


Hari pun dah makin gelap,kitaorang pun beransurlah..
Lepas tu kitaorang pergilah ke rumah Mak Long..
Kitaorang bermalam kat rumah Mak Long..hehe..
Terima kasih Mak Long sebab bagi kitaorang tumpang bermalan dirumah Mak Long.. ^_^

3 Syawal

Hari ni kitaorang dah nak balik..Sebelum balik kitaorang pergi Kuala Selangor dulu..
Beraya kat rumah Kak Ngah Qidah..Masa dalam perjalanan hendak pergi ke rumah Kak Ngah Qidah tu sesaknya jalan raya..adussshhh..Haha..Lepas tu singgah pula rumah Pak Ngah..Barulah kitaorang bertolak balik kerumah..

                                             Ini masih di Perak,dalam perjalan hendak ke Kuala Selangor 


Alhamdullilah,dalam pukul 11 malam macam tu kitaorang selamat sampai ke rumah..
Ok lah,ni saja cerita Hari Raya Ain..huhu..




Ok,bye & Assalamualaikum..                                  

2 comments:

  1. comel blog nye...:)
    sy da follow..keep in touch ye....:D

    ReplyDelete

1-Hai & Assalamualaikum..
2-Sila tinggalkan comment anda di sini..1 pun sudah memadai..
3-InsyaAllah,pasti Ain balas punyalah..
4-Guna perkataan yang baik-baik ye..walaupun tak puas hati or etc..
5-Terima kasih banyak-banyak ye..Anda memang awesome.. ^_^